El compromís ambiental del Cementiri de Roques Blanques rep el reconeixement dels Premis EMAS Catalunya 2021
El Papiol (Barcelona), 9 de juny de 2021.- El Cementiri Comarcal Parc Roques Blanques ha estat un dels guardonats als Premis EMAS Catalunya 2021 en reconeixement al seu compromís ambiental. En aquest sentit, el recinte ha obtingut el premi a la categoria de “Millor acció d’implicació de les parts interessades” pel projecte de l’Apiari didàctic de Roques Blanques.
La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, ha estat l’encarregada de donar la benvinguda en l’acte virtual de lliurament dels premis, que reconeixen les millors accions dutes a terme per les organitzacions que disposen de la certificació EMAS, amb l’objectiu de ser un estímul per a la millora d’aquest sistema de gestió ambiental, així com una oportunitat per innovar la comunicació i la interrelació amb els diferents agents implicats.
En aquest sentit, Àltima, l’empresa concessionària del cementiri de Roques Blanques a través de GIC de Nomber, ha comptat amb la col·laboració de diverses empreses i entitats per fer realitat el projecte apícola premiat, com el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, Melvida, Projecte Aristeu, La Cyca i Esclatec. En representació de Roques Blanques, Joan Ventura, director general de Cementiris d’Àltima, i Alfonso Galdo, director de Manteniment, Qualitat i Medi Ambient de l’empresa, han participat de forma telemàtica en l’acte per agrair el guardó.
Els premis EMAS Catalunya estan organitzats pel Club EMAS, amb el suport del departament de Territori i Sostenibilitat (l’actual departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural) de la Generalitat de Catalunya.
Roques Blanques, un cementiri referent en sostenibilitat
El compromís de Roques Blanques amb el medi ambient ve de lluny. Ubicat en ple Parc Natural de la Serra de Collserola, al terme municipal del Papiol (Barcelona), el recinte s’ha integrat plenament en l’entorn, a través d’un plantejament arquitectònic respectuós amb l’orografia del terreny i una política de gestió sostenible. Així, s’hi han desenvolupat diverses alternatives per al destí ecològic de les cendres, com ara el Bosc de la calma, els Arbres familiars, el Jardí i Font del repòs o el Camí del bosc. Per aquest darrer projecte, precisament, el cementiri va ser també guardonat en els Premis EMAS 2018. En l’àmbit dels enterraments tradicionals, Roques Blanques també ha estat el primer a desenvolupar sepultures verdes per a fèretres, com els Nínxols verds o els Panteons del bosc. A més d’introduir per primer cop un cotxe fúnebre elèctric per als serveis interns del cementiri, l’ION, i de treballar, des de fa més d’una dècada, amb altres vehicles endollables per als serveis de manteniment i per a l’acompanyament i visites dels usuaris al recinte.
Més enllà dels serveis propis de cementiri, i per la seva ubicació en un entorn natural de bosc, Roques Blanques du a terme iniciatives per a la defensa i la promoció de la flora i la fauna autòctones de Collserola. Aquest és el cas de l’Apiari didàctic guardonat avui, posat en marxa el setembre passat. La iniciativa té previst acollir fins a 100 ruscos, amb el propòsit de protegir les abelles, uns insectes pol·linitzadors clau, però molt amenaçats per l’activitat humana, la contaminació, el canvi climàtic o l’ús de pesticides. A més del component ambiental, el projecte contempla dues vessants més: la divulgativa i de conscienciació envers aquests himenòpters, a través de l’organització de visites guiades i gratuïtes a l’apiari; i la social i solidària, afavorint la inserció laboral de persones amb discapacitat per elaborar de forma artesanal “espelmes amb causa” a partir de la cera obtinguda de l’abellar. Aquestes espelmes van destinades a les persones usuàries del cementiri, com a símbol en record del seu familiar difunt, i s’entreguen en el moment de la recollida de les cendres.