06-05-2021

La flota d’Àltima serà 100 % elèctrica en els propers tres anys

cementerio

Sant Boi de Llobregat (Barcelona), 6 de maig de 2021.- Àltima acaba d’incorporar els primers vehicles 100 % elèctrics de gran autonomia. Amb l’objectiu d’emprar únicament aquesta energia neta, l’empresa vol renovar en els propers tres anys la totalitat de la seva flota, que comprèn cotxes fúnebres i comercials, furgonetes per als trasllats dins els cementiris i ambulàncies de recollida. La companyia, que presta servei a les províncies de Barcelona, Girona i Tarragona, és la primera funerària de Catalunya a fer aquest pas, en línia amb el seu compromís ferm per la sostenibilitat i el medi ambient.  

Per a Josep Ventura, director general de Serveis Funeraris d’Àltima, “l’aposta de la nostra companyia per aquest tipus de vehicles parteix de la nostra estratègia global basada en la sostenibilitat. Som molt conscients que cal actuar davant l’emergència climàtica, i tots els gestos que puguem fer en benefici de l’entorn i les persones són importants.  És un repte que ja vam iniciar adquirint alguns models elèctrics d’autonomia limitada fa més de deu anys, i que ara volem consolidar amb unitats de gran autonomia, en un moment en què el mercat ja disposa de vehicles amb aquestes característiques”.

En aquesta primera fase del pla, Àltima ha adquirit deu vehicles elèctrics que ja estan operant als tanatoris que gestiona al Baix Llobregat i el Barcelonès. Com a empresa que presta un servei essencial a la societat, des d’Àltima “volem assumir el compromís de reduir al mínim l’impacte ambiental de la nostra activitat a tots els municipis on operem, en benefici de la societat i de tot l’entorn en general. Sempre mantenint la mateixa qualitat de servei cap a les famílies, sent a la vegada més sostenibles”, afegeix Josep Ventura.

 

Lumen i Atys, els nous fúnebres elèctrics d’Àltima

Els dos models de vehicles fúnebres adquirits per Àltima que funcionen exclusivament amb energia elèctrica són el Lumen i l’Atys. D’una banda, el projecte Lumen que ara veu la llum, representa la tercera generació de cotxes fúnebres elèctrics. Va començar a desenvolupar-se el 2019, arran de la col·laboració conjunta d’Àltima i Bergadana, a partir del model Nissan Leaf E+. Té una autonomia de 385 quilòmetres i disposa d’una bateria de 62 kWh, a més d’incorporar totes les ajudes a la conducció.

D’altra banda, Àltima ha apostat també per l’Atys elèctric, un vehicle fúnebre de doble capacitat, desenvolupat a partir de la nova generació de furgonetes eVito 129 Tourer Pro elèctriques de Mercedes-Benz. Compta amb una autonomia de 421 quilòmetres i una bateria de 90 kWh. També incorpora totes les ajudes a la conducció. “El nostre objectiu és que el 2024 puguem disposar d’una flota de vehicles fúnebres per als serveis locals 100 % elèctrica”, afirma Jaume Echaurren, director d’Operacions Funeràries i Compres d’Àltima i responsable del projecte.

A més dels cotxes fúnebres, Àltima ha iniciat la renovació de les ambulàncies de recollida -basades també en el model eVito 129 Tourer Pro de Mercedes-Benz-, dels vehicles per a trasllat dins els cementiris –desenvolupats sobre el model e-Kangoo, amb una autonomia de 100 km-, i dels cotxes per al personal de l’àrea Comercial –del model Zoe 80 kW de Renault, amb una bateria de 40 kWh i una autonomia de 313 km-.

Quan finalitzi el pla de renovació de la flota, d’aquí a tres anys, Àltima disposarà d’un total de 70 unitats elèctriques: 36 de vehicles fúnebres, 10 d’ambulàncies de recollida, 3 per a serveis dins els cementiris i 21 de comercials. Els vehicles es distribuiran a tots els tanatoris i cementiris de les comarques on l’empresa presta servei: Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental, Bages, Garraf, Alt i Baix Penedès, Alt Camp, Alt Empordà, Ripollès i Gironès.

 

Una renovació en xarxa

Per poder materialitzar el projecte cap a una flota 100 % sostenible, Àltima preveu la instal·lació de 70 punts de recàrrega, repartits entre tota la xarxa de centres de la companyia. Els primers tanatoris a comptar amb aquests equipaments per a la recàrrega dels nous vehicles elèctrics són el de Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí i l’Hospitalet Ronda. Tal com puntualitza Jaume Echaurren, “tant la renovació de la flota local com la incorporació de nous punts de recàrrega s’anirà fent paulatinament a cada centre”. De fet, des de fa deu anys, Àltima ja disposa de punts de càrrega públics en els aparcaments del tanatoris.

Així mateix, tenint en compte que gran part de l’energia elèctrica amb què s’abasteix la nova flota prové de fonts renovables, “l’impacte en el medi ambient que assolim amb aquest projecte és molt clar: reduïm tant les emissions de CO2  com també la contaminació acústica a totes les poblacions on operem”.

 

Pionera en l’ús de vehicles sostenibles

Des dels inicis, Àltima ha estat fermament implicada en la protecció del medi ambient i la sostenibilitat. En aquest sentit, l’any 2009 ja va apostar pel model ION, un vehicle fúnebre elèctric, pensat únicament per a l’espai intern dels cementiris, ja que comptava amb una autonomia limitada.  Arran d’aquesta primera experiència, es va plantejar la possibilitat de desenvolupar una unitat pròpiament per als serveis funeraris. Així, l’any 2013 va sorgir l’e-Moon, un model adaptat per dur a terme totes les accions d’un cotxe fúnebre, però encara amb poca autonomia elèctrica (entre 120 i 170 km).

Des d’aleshores , Àltima ha seguit atenta a les tendències del mercat i a l’evolució dels vehicles elèctrics. “És per això que, actualment, podem comptar amb les primeres unitats elèctriques amb prou autonomia (300 km) per prestar els serveis funeraris diaris d’àmbit local amb totes les garanties”, concreta Jaume Echaurren.