Rutes per descobrir la història i l’art dels cementiris
Octubre de 2019.- Un any més, Àltima organitza per la festivitat de tots sants les tradicionals visites guiades pels cementiris de Sant Sebastià, a Sitges, i Vilanova i la Geltrú. Com a novetat, aquest 2019 també afegeix un recorregut al Cementiri de Viladecans. Aquests recintes, que compten amb uns dels llegats patrimonials més rellevants del nostre país, recorreran la història dels darrers 150 anys de cada municipi a través dels personatges il·lustres que hi van residir.
La ruta repassarà la història a través de les sepultures, moltes d’elles panteons i tombes monumentals, plenes de simbologia funerària, i pertanyents a arquitectes i escultors prestigiosos, icones del modernisme català, com Josep Llimona, Domènech Estapà, Manel Fuxà o Frederic Marès. Veritables obres d’art que mostren les vivències que conformen una bona part de la història de Sitges i Vilanova i la Geltrú. Enguany, a més, la nova ruta per Viladecans repassarà l’evolució d’aquesta ciutat del Baix Llobregat través dels seus personatges més significatius, que n’han marcat la seva història i on van deixar-ne un gran record.
Els cementiris de Sitges i Vilanova formen part de l’Associació Europea de Cementiris Significatius o ASCE (Association of Significant Cemeteries in Europe), que reconeix el preuat patrimoni històric, cultural i artístic d’aquests espais. El de Sitges, a més, està inclòs a la Ruta Europea de Cementiris de l’ASCE, que marca un recorregut turístic pels principals cementiris europeus.
Sitges i la “Ruta de les ànimes”, dissabte 26 d’octubre a les 11 hores
El cementiri antic de Sitges, inaugurat l’any 1814, es troba situat al costat de la platja de Sant Sebastià, un lloc privilegiat a la costa del Garraf i prop de l’església de Sitges. Només creuar el petit arc de l’entrada d’aquest cementiri d’estil mediterrani, el visitant es troba de front amb les més espectaculars sepultures modernistes d’aquest cementiri, situades totes elles a molt poca distància. Es tracta d’obres d’arquitectes i escultors com Josep Llimona, Frederic Marès, Manuel Fuxà, Agapit Vallmitjana, Alexandre Mariotti, Josep Reynés, Joan Rebull o Pere Jou. La ruta repassarà aquest llegat artístic, que acull els panteons i tombes d’alguns dels personatges més il·lustres de la vila.
Vilanova i la Geltrú i “L’ànima artística del cementiri”, diumenge 27 d’octubre a les 11 hores
El recorregut permetrà conèixer la història de la capital del Garraf a través de l’art i la història de les tombes i panteons dels indians enterrats al cementiri, que va obrir les seves portes el 1855. La visita per les sepultures senyorials d’algunes de les personalitats més rellevants del món de la política, la cultura o l’empresa inhumades aquí permetrà descobrir al visitant veritables obres d’art d’arquitectes com Bonaventura Pollés o Domènech Estapà. En són exemples els panteons dels escriptors Víctor Balaguer i Manuel de Cabanyes, del pintor Joaquim Mir o del polític i empresari Francesc Gumà.
“L’ànima de Viladecans” , diumenge 3 de novembre a les 11 hores
El Cementiri de Viladecans ha acompanyat, des del 1868, any en què es va inaugurar, el seu veïnatge, d’ençà d’aquell any i fins a l’actualitat. La visita guiada mostra el quan i el perquè es va construir aquest equipament i desvetlla on són enterrats algunes de les persones més rellevants del municipi: alcaldes, polítics, propietaris de terres, mossens, empresaris, futbolistes o metges, així com les víctimes dels bombardejos que va patir la població l’any 1938, durant la Guerra Civil.