30-10-2012

Música en directe, escultures per a taüts i esqueles virtuals, tendències a l’alça a la província de Barcelona

tanatorio

Barcelona, 31  d’octubre de 2012.

 Els serveis funeraris del segle XXI s’adapten cada cop més a les noves realitats i demandes de la societat. Segons dades de la primera empresa funerària catalana Serveis Funeraris Integrals (SFI), que gestiona 25 tanatoris, 5 crematoris i 16 cementiris a Catalunya, un 40% de les famílies a la província de Barcelona sol•licita música en directe a la cerimònia. La capital catalana registra el percentatge més elevat d’aquesta tendència, amb un 60%, segons dades de 2012 del Tanatori Ronda de Dalt.

Per al director de l’àrea de Serveis Funeraris de SFI, Josep Ventura, “per tal que el comiat sigui el més adaptat possible a les necessitats de les famílies, les empreses funeràries ofereixen cada cop més serveis personalitzats, com músics que interpretin les cançons que agradaven o recordin el difunt o,fins i tot, càtering per a les sales de vetlla”. Des de fa dos anys, SFI també ofereix un servei d’escultures per a taüts, com a alternativa o complement a les creus tradicionals. “Es tracta d’elements originals, fets en bronze i a mà, per l’escultora Manuela Rivero, que moltes famílies prefereixen perquè evoquen els gustos o la relació amb el difunt”, comenta Ventura. Aquesta opció és molt demandada als enterraments laics, que actualment ja situen al 10% al Tanatori Ronda de Dalt. El 90% restant són religiosos, majoritàriament catòlics, però també protestants, musulmans, jueus o budistes.

 

Pel que fa a noves tendències, segons les dades de SFI relatives a les províncies de Barcelona i Girona, la incineració s’estabilitza al voltant del 30%, per sota de capitals com Barcelona, que assoleixen el 40%. Serveis Funeraris Integrals, amb oficines centrals a Sant Boi de Llobregat (Barcelona), compta amb més de 300 anys d’experiència al sector funerari i dóna cobertura actualment a 167 poblacions de Catalunya. Opera principalment a les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental, Alt Penedès, Garraf, Bages, Ripollès i Alt Empordà. Entre els 25 tanatoris que gestiona destaca el de la Ronda de Dalt, a Barcelona, el de Gran Via L’Hospitalet, Sitges, Vilafranca del Penedès, Funerària Empordanesa a Figueres, o Pompes Fúnebres del Ripollès a Ripoll. SFI gestiona també cinc crematoris i 16 cementiris públics de forma integral, com el Cementiri Comarcal Parc de Roques Blanques, ubicat al Papiol (Barcelona). 

 

Noves tecnologies i últimes voluntats online

L’evolució de les tendències funeràries ha tingut en compte les noves tecnologies, que permeten als usuaris accedir a serveis tradicionals de forma online, com esqueles virtuals o comanda de flors (a través de webs com www.serveisfunerarisintegrals.com). Aquest any, a més, i seguint les tendències online, Serveis Funeraris Integrals ha impulsat el projecte MiVoluntad.com, un servei a través d’internet des d’on és possible organitzar el nostre llegat “emocional” (a qui volem deixar les pertinences més estimades), cartes de comiat, les contrasenyes dels serveis que tenim a internet o dels bancs, així com triar les característiques de l’enterrament amb antelació (tipus de música, taüt, lloc de l’enterrament), entre altres, per tal que en el moment de la defunció els familiars i amics del difunt puguin tenir-ho en compte. 

En l’entorn 2.0, SFI ha impulsat també un projecte pioner al món: la Tanatopèdia (www.tanatopedia.org), la primera wiki dedicada a la cultura funerària, l’absència i el dol, posada en marxa fa dos anys i que compta també amb perfil a la xarxa social Twitter (@tanatopedia). L’objectiu és contribuir a trencar el tabú de la mort, amb total respecte i sense frivolitats, abordant aspectes de la història i la cultura funeràries de tot el món.

Ajuda per superar el dol

En l’àmbit de la gestió emocional, SFI col•labora en projectes educatius i formatius dirigits a infants, adolescents i adults per abordar la pèrdua i el dol des de l’escola, la família i fins i tot l’entorn professional (residències, hospitals). En aquest sentit, a través del programa “Art i absència”, de l’associació de grups d’ajuda mútua AVES, es faciliten eines i recursos per aprendre a reconèixer i expressar els sentiments relacionats amb el cicle vital.

A més, SFI ofereix atenció psicològica immediata al dol a través de Serveis Integrals de Psicologia (SIPS).