Serveis Funeraris Integrals presenta la Tanatopèdia, una ‘wiki’ pionera a Espanya sobre temes funeraris
Barcelona, 1 de novembre de 2010.
Ha nascut la Tanatopèdia. L'empresa funerària Serveis Funeraris Integrals (SFI) activa aquesta nova enciclopèdia virtual sobre el món funerari, un projecte pioner a Espanya que té per objectiu compartir amb tots els usuaris aspectes relacionats amb els processos i serveis funeraris.
La nova Tanatopèdia arrenca avui, coincidint amb Tots Sants, sota el domini www.tanatopedia.net, i funcionarà com una enciclopèdia tipus wiki, amb una estructura senzilla i àgil. Estarà oberta a tota la comunitat i pretén ser una eina útil, completa i fiable per a qualsevol tipus de navegants. "Les empreses funeràries ens estem adaptant a les necessitats de la societat actual. Amb la Tanatopèdia aprofitem les noves tecnologies de la comunicació en xarxa per oferir a els internautes informació objectiva sobre el món funerari. Creiem que pot ser una eina molt útil que a més de compartir dades contribuirà a trencar tabús sobre la mort”, comenta Josep Ventura, director de l'àrea de Serveis Funeraris de Serveis Funeraris Integrals.
La idea d'un treballador feta realitat
La idea de la Tanatopèdia es va gestar fa just un any arran del concurs de noves idees que SFI convoca anualment entre els seus treballadors. El projecte va ser finalista a l'edició 2009, la qual cosa va permetre que el seu creador, Fidel Martínez - que treballa com assessor de serveis a les famílies en un dels tanatoris que SFI té a la província de Barcelona -, pogués materialitzar la seva idea. "Amb la Tanatopèdia oferim i compartim coneixements sobre el món funerari en un entorn web 2.0. En aquest sentit, calia un espai que permetés englobar tota aquesta informació, alguna cosa que fins al moment no existia", afirma Martínez.
A www.tanatopedia.net es troben conceptes i terminologia relacionada amb la mort - com tanatopràxia, sepeli o inhumació -, però també si trobaran obituaris, curiositats, aspectes psicològics o d'ajuda davant la defunció - fases del dol i com superar-ho -, així com rituals funeraris tant d'Espanya com d'altres cultures. "La Tanatopèdia és una eina que permetrà compartir coneixements sobre tot tipus de tradicions funeràries del nostre país - comenta Fidel Martínez - però també explicarà com són els funerals dels marroquins o dels xinesos, per exemple".
La informació de la Tanatopèdia està dirigida a totes les persones que vulguin conèixer o elaborar de forma compartida diversos aspectes de l'àmbit funerari. "Estudiants, psicòlegs, periodistes, funeraris, persones que pateixin la defunció d'un ser volgut... Pretenem que tota la comunitat pugui participar d'aquest projecte, per això els nostres esforços es centren en garantir que els continguts siguin informatius i perquè no s'entri en la frivolitat", apunta Josep Ventura, director de Serveis Funeraris de SFI. Els articles de la Tanatopèdia podran elaborar-los tots els usuaris que ho vulguin, prèviament registrats.
Un pas més en la innovació funerària:
boscos per a cendres i escultura laica per a taüts
La Tanatopèdia és un exemple més de la modernització dels serveis funeraris, que des de fa anys vénen innovant i adaptant-se a les necessitats de la població.
Des de Serveis Funeraris Integrals, empresa líder de serveis funeraris a la província de Barcelona i amb més de 300 anys d'experiència en el sector, s'han impulsat en els últims anys iniciatives pioneres a Espanya. Serveis ecològics d'inhumació, com el Bosc de la Calma, al Cementiri Comarcal de Roques Blanques (Barcelona), permeten enterrar les cendres en una urna biodegradable i plantar un arbre autòcton al costat. Va ser el primer cementiri espanyol a permetre aquest sistema ecològic d'inhumació de cendres per donar resposta a la creixent demanda d'incineració. El 2010, les cremacions ja superen el 35% a Espanya, mentre que en diversos nuclis urbans freguen ja el 40%.
A més de les iniciatives ecològiques de sepultura, SFI també ha presentat aquest any un innovador servei d'escultura laica en taüts, com a alternativa a les tradicionals creus o altres elements religiosos. L'escultora Manuela Rivero és l'encarregada de realitzar en bronze, peça a peça, aquests motius laics. Un llibre, una rosa, un violí, unes mans entrellaçades o unes fulles d'arbre són algunes de les escultures que avui poden decorar taüts i que, després de la cerimònia, poden endur-se a casa com a últim record.